Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μικρά ενδιαφέροντα θέματα

                                                     Αγαπητοί «συναπόφοιτοι» …

Χαθήκατε … σας φάγανε τα μπάνια του λαού μου φαίνεται. Θέλω να πω 2-3 πραγματάκια να ζωντανέψει το ενδιαφέρον
  • Σας στέλνω φωτό το μποστανάκι μου. Μέχρι στιγμή έχω καλή σοδειά στα κολοκύθια και στα αγγούρια. Οι ντομάτες δεν έδεσε καμία από τις 20 ρίζες στην πρώτη ταξιανθία (Δάσκαλε θέλω σχόλιο εδώ) και τώρα έχουν δέσει όλες παραπάνω.
  • Τα καλαμπόκια δάσκαλε πότε είναι έτοιμα ?
  • Εσείς συναπόφοιτοι πως πάτε από σοδειά ?
  • Δάσκαλε, γίνεται στις 10 καρπουζιές μία μόνο να γεμίσει ωίδιο και οι άλλες να μην πάθουν τίποτα ?
  • Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται στους 32 κελσίου να φυτεύουν λάχανα και μαρούλια οι καλοί μου γείτονες στο Μενίδι και να γίνονται και θηρία ?
 Αυτά τα ολίγα για τώρα. Ελπίζω να μάθω νέα σας.

Χάρης Θ.

4 σχόλια:

  1. Είναι σίγουρο ότι τα κολοκύθια και τα αγγούρια βγαίνουν πρώτα ακολουθούν οι πιπεριές και κατόπιν οι ντομάτες, προσωπικά το περιβόλι μου μέχρι στιγμής πάει πολύ καλά τον αλευρώδη τελικά τον αντιμετώπισα ικανοποιητικά με το Parapin και τις κίτρινες παγίδες κα δεν έχω ραντίσει με κανένα χημικό προϊόν .
    Τα καλαμπόκια είναι έτοιμα όταν αρχίζουν να ξεραίνονται πάνω στην μάνα αν θυμάμαι καλά θα μας πει και ο δάσκαλος.
    Ντομάτες ελπίζω να κόψω σε δέκα ημέρες περίπου αλλά είναι φορτωμένες σαν σταφύλια και πολύ καθαρές. Βέβαια Σαββατοκύριακο τις καθάρισα και μαζί ολόκληρο το περιβόλι, τις λίπανα και φυσικά αμέσως πότισμα ,και βλέπουμε.

    Σπύρος Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλους. Κι εγώ έχω τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις (εκτός από αυτή με το ωίδιο).

    Κι εμένα τα κολοκυθιά πανε περίφημα. Αρχίζουν τα αγγούρια και τα αντζούρια (τα είχα βάλει αργά). Έχουν ξεκινήσει να βγάζουν καρπό και τα φασολακια. Πολυ νόστιμα! Στις ντομάτες θα περιμένω, έχω το ίδιο πρόβλημα με τον Χάρη. Οι μπαμιες τώρα άρχισαν να βγάζουν ανθο. Πιπεριές έχει δέσει μια! Μελιτζανες άλλη μια! Πεπονια, καρπούζια μόνο φύλλα βλέπω, αλλά κι αυτά τα έβαλα αργά.

    Έκανα δοκιμή σε ενα κοματι γης την ηλιοαπολύμανση. Να αφήσω το πλαστικό κανένα μήνα; Μετά θα φυτεψω εκεί χειμωνιάτικα.

    Χάρη, οι ντοματιες της φωτογραφίας είναι θερια.
    ΜΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια χαρά σε όλους,

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να ανλύουμε όλα τα θέματα, ξεκινόντας από τον Χάρη

    1. .Σχετικά με την καρπόδεση σε τομάτα: Συμφωνώ απόλυτα ότι πρωτα θα συγκομ΄σιουμε καρπούς που προέρχονται από κολοκυθοειδή΄και μετά από τα σολανώδη, που θέλουν και περισσότερο ζεστό κλίμα. Κ επιπλέον συμφωνω από λυτα με τη σειρά εμφάνισης των καρπών, όπως αναφέρεται από τον Σπύρο.Η τομάτα έχει ως μειονέκτημα ότι συγκεντρώνει τους καρπούς στους σταυρούς, που τους εμφανίζει με συγκεκριμένη σειρά πάνω σε ένα φυτό. Έτσι, έαν δεν επικραρτήσουν καλές συνθήκες για να δέσει ένας σταυρός (βροχή, όχι αρκετά υψηλή θερμοκρα΄σια, απουσία μέλισσας) τότε πάμε για τον επόμενο σταυρο. Ενω αντίθετα σε πιπεριές κ λοιπά έχουν ένα άνθος / καρπό ανά θέση, όποτε και να μη δέσει ένας θα σχημτισούν αρκετοί στη συνέχεια. Στη τομάτα στο κεντρικό βλαστό θα δούμε 4-5 σταυρούς, όπότε υπολογίστε ανάλογα και τι να περιμένετε από παραγωγή. Φέτος δεν είναι από τις καλές χρονιές. Κανονικά τα φυτά έπρεπε να είχαν δεκτεί ένα ζεστό μήνα και όχι με τόσο υγρασία το Μάιο για τη βλαστική τους ανάπτυξη και ακολούθως να ξεκινήσουν να δένουν. Με όσα έχω δει και έχω ακούσει σε επίπεδο υπαίθριας καλλιέργειας τομάτας, υπάρχει αρκε΄τα υψηλό ποσοστό ακαρπίας και προσοχή πολλές σοβαρές μηκυτολογικές λόγω υψηλής υγρασίας. Επιπλεον τα άνθη από τα σολανώδη είναι μικρότερα και τα έντομα προτιμούν να πηγαίνουν στα μεγαλύτερα από τα κολοκυθοειδή. Μία δόνηση των βλαστών της τομάτας μπορεί να βοηθήσει. Κ τέλος περιορίστε λίγο τα ποτίσματα, έτσι θα δώσετε το μήνυμα στα φυτά της αυτοσυντήρησης και σίγουρα θα δέσει καρπούς για να δημιουργήσει απογόνους.

    2. Δέσιμο καλαμποκιού. Θεωρητικά το γλυκό καλαμπόκι μπάινει στο χωράφι με απυθείας σπόρά από Απρίλιο, αλλά για φέτος τα πράγματα άλλαξαν λίγο με τις συνεχείς βροχές. Σχετικά με τη διάρκεια της καλλιέργειας και αντίσοιχα τη συγκομιδή υπολογίσουμε από 2,5 μέχρι 3,5 μήνες από την σπορά στο χώμα (βλέπετε και το φακελάκι που αγοράσατε για περισσσότερες λεπτομέρειες).
    Πότε συγκομίζετε το καλαμπόκι: Το γλυκό καλαμπόκι δε συγκομίζεται ώριμο γιατί μειώνεται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιομο, ελέγχουμε τη φούντα επάνω πότεε έχει αρχίσει να μαυρίζει. Δεύετρο ενδεικτικό σημάδι είναι να ανοίξουμε λίγο για να αποκαλυφθούν τα σπόρια μέσα και με το νύχι μας σπάμε κανένα σπόρι. Εάν το υγρό που θα βγεί είναι διαφανές (σχεδόν νερό) τότε δεν ε΄λιναι έτοιμο προς συγκομιδή, καθώς θα πρέεπι αν βγαίνει υγρό γαλακτώδες. Τότε κάνουμε τη συγκομιδή μας.
    Προσοχή τα συγκομίζουμε νωρίς το πρωί και τα βάζουμε στο ψυγείο γιατί η περιεκτικότα σε σάκχαρα μειώνεται κατά τη συντήρηση τους σε θερμοκρασία δωματίου (22oC)
    Θα βοηθήσει και το ακόλουθο βίντεο
    http://www.youtube.com/watch?v=cTFYx0ApNIc

    3. Προσοχή στην υγρασία. Ακόμα και εάν ποτίζετε με μπεκ να μηνν κάνει λίμνη το νερό γύρο από το λαιμό του φυτού. Μπορείτε να κάνετε ένα σαμαράκι γύρο από το λαιμό.

    4. Εννοείται και μπορέι μόνο η μία καρπουζιά να πιάσει ωίδιο, γιατί σε αυτό το φυτό δημιουργήθηκαν τέτοιες συνθήκες για την ανάπτυξη του μήκυτα. Επιπλεόν το ωίδιο μεταφ'ερεται με το νερό ποτίσματα (με πιτσιλιές πάνω στα φυτά), με τον ά΄νθρωπο και τις διάφορες φροντίδες μας, οπότε δε μετακινείταο από το ένα φυτό στο άλλο. Αργότερα που τα φυτά θα μεγαλώσουν και θα ακουμπάει το ένα το άλλο, μπορεί να γίνει και αυτό

    5. Εάν κάποιος είναι επαγγελματίας παραγωγός προσπαθεί αν βγάλει πρώιμο προιόν για να έχει καλές τιμές. Άρα είναι συνηθισμένο από μέσα Ιουλίου να μπαίνουν τα λάχανα για να βγεί το πρώιμο φθινοπωρινό. Με την ίδια λογική συναντήσαμε και μικρά καρπουζάκια μέσα στον Μαίο. Όπου η καλλιέργεια είχε ξεκινήσει 3-4 μήνες νωρίτερα με΄σα σε χαμηλά τούνελ θερμοκήπειάκια (ύψος 30 εκ.).

    6. Η ηλιοαπολύμανση δουλεύει με τηνν υωηλή θερμοκρασία, δλαδή από αυτή την εβδομάδα και πέρα

    7. Σχετικά με τη μπάμια. Είναι ανθεκτικό σε ασθένεις και προσβολές αλλά με ένα μειονέκτημα, θέλει πολύ ήλιο και ζέστη. Άρα από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει να δείνει καρπούς και όσο πιό συνχά κόβουμε τόσο πιο πολλούς βγάζει

    καλές σοδιές.

    Μπάμπης Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον κηπο μου ολα βαινουν καλως εκτος απο τισ ντοματες ποικιλια ψωματες που ανθιζουν ελαχιστα και δεν δενουν. ειναι 2 μηνων περιπου. Τα υβριδια ειναι γεματα ντοματες. Επισης οι μπαμιες ειναι περιπου 40 εκατοστα και δεν ανθιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή